Jag läste nyligen Marcus Hernhags senaste bok ”Pengama$kin – Aktiesparandet som gör dig rik och fri”. Hernhag har skrivit sju böcker tidigare, bland annat ”Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning” från 2016. Den senaste boken handlar om att göra en pengamaskin genom att börja investera en portfölj med utdelningsaktier. Enligt författaren är målet med boken är att man ska lära sig ”bygga en egen Pengamaskin”och detta görs genom att författaren skriver och förklarar hur han analyserar aktier, maximerar avkastning och hitta rätt typ av utdelningsaktier.

Pengamaskin

Inledningsvis beskriver författaren vad en pengamaskin är och varför ska man spara ihop till den. Det är bra att fundera på varför man bygger den och meningen med den. Min åsikt är att det kommer ta lång tid att bygga upp en pengamaskin som ger större summor pengar varje år. Om vi tar ett exempel på en person som börjar med 0 kr i sin portfölj, och har median lön som är 34 200 kronor enligt SCB. Efter skatt finns då uppskattningsvis ca 26000 kr och av den summan är det väl rimligt att man man kan investera 15% i sin utdelningsportfölj efter att man betalat alla sina räkningar. På ett år har man då sparat ihop 46 800 kr till sin portfölj/pengamaskin. Att få 6% i direkt avkastning efter ett år är ganska rimligt och det blir 2808 kr i utdelningar efter ett år innan skatt om man har det på ett ISK-konto. Så det kommer det behövs mycket pengar för att den ska generera utdelningar som är mer än bara några tusen lappar per år.

Bra strategi för pengamaskinen

Mitt favorit kapitel är ”Hitta bästa utdelningsaktierna” där författaren beskriver sin framgångsrika strategi som ”Utdelningsjägare”. Den går bl.a. går ut på att äga utdelningsaktier som har lång trend av utdelnings tillväxt. Det vill säga bolag som alltid eller ofta höjer aktieutdelningen. Vidare har ett par listor sammanställts av författaren med bolag i Sverige som alltid höjer utdelningen, aldrig sänks eller sällan sänks.

Månadens köp

Jag har många utdelningsaktier i min portfölj sedan tidigare. Startade år 2019, och då har jag faktiskt mest kollat på direkt avkastningen och att aktierna har haft en stabil utdelningstrend senaste 1-3 åren. Men planerar nu att basera min investerings strategi att investera i listorna som beskrivs i boken. Denna månad blev det bl.a. köp i utdelnings aktien Vitec som är med på listan i boken över aktier som alltid höjer sin utdelningen. Visserligen är det låg direkt avkastning på Vitec just nu. i Skrivande stund enbart 0.56% enligt Avanza. Men eftersom jag planerar äga aktien i flera och de troligen kommer fortsätta att höja utdelningen känner jag mig trotts den låga direktavkastningen att jag är nöjd med köpet.

God avkastning på er!

Av admin

Relaterat inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *